Utazás során is tudni illik, mit illik

10 júl
Utazási etikett – Nemzetközi protokoll

Utazás során is tudni illik, mit illik

Amikor egy számunkra még ismeretlen országba kell utazást tennünk – legyen szó hivatalos (diplomáciai vagy üzleti útról, egy nemzetközi rendezvényen történő részvételről) avagy magánjellegű látogatásról, szabadidős utazásról  – illik ismerni a célország kulturális és vallásbéli különbözőségeit, valamint tudnunk kell alkalmazkodni a helyi szokásokhoz.

Akár hivatalos delegáltként, akár magánszemélyként  mindezt annak érdekében tesszük, hogy a vendéglátó partnert, a fogadó felet még véletlenül, akaratunk ellenére sem sértsük meg, ezzel is veszélybe sodorva a jövőbeni két- vagy többoldalú hivatalos és / vagy magánkapcsolatok sikeres megalapozását, illetve azok fenntartását.

Hiába a szakmai felkészültség, a sokéves gyakorlati tapasztalat hazai terepen, ha külföldi partnerünket nem az elvárásoknak megfelelően üdvözöljük, helytelen megszólítást alkalmazunk, vagy kezet nyújtunk, amikor nem ildomos.

Vendéglátó félként külföldi vendégek, delegációk fogadása során ugyanígy véthetünk hibát, ha nem fordítunk kellő figyelmet például a vallási előírásokra, a tabunak számító beszédtémákra, az eltérő módon értelmezett non-verbális jelekre, verbális kommunikációs elemekre.

Mi ebben kívánunk Olvasóinknak segíteni, iránymutatást adni.

Rovatunkban a teljesség igényével ám tömören, átlátható módon, pontokba szedve mutatjuk be az egyes országokban alkalmazott legfontosabb etikett és protokoll szabályokat: mit illik és mit nem illik tenni és mondani. Mikor járunk el helyesen, mit kell feltétlenül elkerülnünk annak érdekében, hogy az új közegbe – annak szintjétől szinte függetlenül – sikeresen beilleszkedjünk; bennünket és sok esetben az általunk képviselt entitást mihamarabb tisztelettel (el)fogadják.

Write a Reply or Comment