Média / Megjelenések

Új protokoll képzések a KJF-en

„Mi nem konzerv ismereteket mantrázunk” – interjú Hossó Nikolettával

2017. június 21.

A Kodolányi János Egyetem az Európai Protokoll- és Rendezvényszervező Központ  (EPAKK) együttműködésével Protokoll és nemzetközi kapcsolatok szakembere, valamint Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere  szakirányú továbbképzéseket indít 2017 szeptemberében. Az EPAKK egyik alapítójával, az egykori kodolányis Hossó Nikolettát a szakirányú továbbképzésekről kérdeztem.

Európai Protokoll- és Rendezvényszervező Központ néven alapítottatok egy különleges szellemi műhelyt ugyancsak volt kodolányis cégtársaddal,  S. Nádas Ágnessel. Mit takar az elnevezés, honnan jött az ötlet?

A cég megnevezéséből is világosan látszik szándékunk: megteremteni a protokoll hivatás európai platformját, európai szintű érdekképviseletét, tudásközpontját, szoros együttműködésben az OICP-vel, azaz  a Nemzetközi Ceremoniális Protokoll Szövetséggel.

„… nem létezik ma Magyarországon szervezett oktatási keretek között működő, sportágaktól független, általános sportdiplomata-képzés, pedig valóban nagy szükség lenne rá” – olvastam egy 2015-ben megjelent, általad készített interjúban. Úgy fest, ezen Te magad változtattál, hiszen többféle lehetőséget is kínáltok a KJF-el  közösen induló képzéseken. Melyek ezek ?

Felismerve a nemzetközi sportrendezvények során fellépő nemzetközi szintű sportprotokoll és sportdiplomáciai ismeretek iránti egyre erősebb igényt, összeállítottuk egy egyedülálló, korábban nem létező diplomát adó képzés tematikáját az elmúlt évtized szakmai tapasztalataira építve. Így alakult ki a Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere szakirányú továbbképzési szak. Másik új szakunk, a Protokoll és nemzetközi kapcsolatok szakembere a régi típusú „rendezvény és protokoll szaktanácsadó” képzést hivatott a nemzetközi kapcsolatok területével kibővített, az állami- és versenyszférában és nemzetközi szinten egyaránt jól alkalmazható, három helyett két szemeszteres diplomás képzéssel felváltani. Mindezt komoly helyszín-bejárásokkal, hallgatóbarát módon szombati napokon és az országban a legkedvezőbb tandíjjal, aktív szakemberek oktatásában.

Hogyan mértétek fel, hogy van-e igény ezekre a képzési formákra?

A képzések összeállításának sürgető igényét szintén az elmúlt évtized sokrétű szakmai tapasztalata mutatja: változik a világ, változik az államigazgatási rendszer, az üzleti élet, a protokoll világa, és ezen változásokra egy innovatív szemléletű oktatónak, szakértőnek, oktatási intézménynek reagálnia kell.  Mi nem konzerv ismereteket mantrázunk.

A szaktanácsadó képzés 2009.évi OH akkreditációja óta eltelt nyolc év, amely számos jelentős változást és még több szakmai tartalmat hozott. A helyt állni kívánó munkavállalóknak pedig egy olyan képzésre van szükségük, amely nem a korábbi tananyagot ismétli újra és újra, hanem innovatív formában és hiánypótló, kibővített tartalommal segíti a munkaerőpiacon történő sikeres elhelyezkedést. A képzések végén kötelező a záróvizsga és a diplomavédés; hallgatóink elismert szakemberekké válnak szaktanácsadók helyett.

Teljes interjú:  http://www.kodolanyi.hu/kv/cikk/protokoll-kepzes-a-kjf-en-931


KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ:
A nemzetközi kapcsolatok kézikönyve – angol / magyar glosszárium
és
Protokoll a diplomácia és nemzetközi kapcsolatok hátterében

Rendhagyó könyvbemutatót szervezett a L’Harmattan kiadó 2017. június 7-én a Kossuth Klubban.

Hossó Nikoletta, a 88. Ünnepi Könyvhétre megjelenő, tartalmát tekintve hazánkban az első, így valóban hiánypótló kézikönyvét a kiadó főszerkesztője, Váradi Péter (http://www.litera.hu/hirek/bibliografia) mutatta be a megjelent grémiumnak.

A meghívott vendégek számos kiemelt állami és oktatási intézmény jeles képviselői, köztük a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség volt és jelenlegi munkatársai, továbbá volt nagykövetek, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Szegedi Egyetem és Kodolányi János Egyetem hallgató / oktatói tiszteltek meg jelenlétükkel.

Váradi Péter a L’Harmattan kiadó rövid bemutatását követően először „A nemzetközi kapcsolatok kézikönyve – angol / magyar glosszárium”, majd e frissen megjelent könyvhöz témájában szorosan kapcsolódó és szintén a L’Harmattan kiadó gondozásában 2015-ben megjelent „Protokoll a diplomácia és a nemzetközi kapcsolatok hátterében – állami, diplomáciai-, katonai-, sport és vallásprotokoll kézikönyv” című kötetet mutatta be.

A mintegy egy órás, kötetlen és jó hangulatú beszélgetésen szó esett a könyvek hiánypótló jellegéből fakadó gyakorlati alkalmazásról, a könyvek alapjául szolgáló írott és online források hitelességéről, valamint a sokak számára ismeretlen diplomácia világáról, illetve az ideális közeget biztosító protokoll szakterületéről és a protokoll hivatás szápségeiről, a protokoll szakemberekkel szemben támasztott magas szintű szakmai és emberi elvárásokról.

A rendkívül őszinte beszélgetés keretében szintén  szó esett a kiemelt diplomáciai események szervezési hátteréről, így a 2017 januárjában megjelent ” Politika és Protokoll – az első magyarországi pápalátogatás kulisszatitkai 25 év távlatából’ című könyvéről.

A szerző beavatta a jelenlevőket a több mint egy évtizedes gyakorlati szakmai tapasztalatainak részleteibe, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Külgazdasági és Külügyminisztérium kötelékében szerzett, szervesen kiegészítve a 2007 óta folyamatosan megvalósuló kiemelt nemzetközi sportesemények és konferencia szervezések során tapasztalt jó gyakorlatokkal, amelyek együttesen alkotják a négy diploma elméleti szakismeretei mellett a szerző könyveinek hátterét, referenciáit.

A szerző a 88. Ünnepi Könyvhéten  2017.június 8-án 18.00-19.00 óra között dedikálja könyveit a L’Harmattan kiadó 89-es pavilonjánál.

A megjelentek véleményeit, értékeléseit név nélkül idézzük:

„Gratulálok! Soha ilyen jó könyvbemutatón nem voltam még”

„A szerző rendkívül összeszedett, őszinte és lenyűgöző stílusban beszélt, a főszerkesztő kérdései zseniálisak voltak!”

„Gratulálni szeretnék! A könyvbemutató nagyon jól sikerült, rengeteg munka volt vele és biztosan hasznos lesz! A kék protokoll könyvet is szeretném megrendelni, amelyet az egyetem diplomáciai protokoll kurzusának tematikájába is betettem!”

„Egyszerűen lehengerlő és magával ragadó volt, a főszerkesztő remek kérdéseket tett fel!”

„Gratulálok e szép munkához és további eredményes munkát és sok erőt, egészséget kívánok!”

„Szuper volt, megyek máskor is!”

„Szívből gratulálok ehhez a remekműhöz! Példakép, egy fantasztikus barát és kollegina vagy, büszke vagyok, hogy ismerhetlek!”

Mindenkinek köszönjük ezúton is, hogy megtiszteltek és eljöttek a könyvbemutatóra.

A könyv a LÍRA könyvesboltjaiban is kapható: https://www.lira.hu/hu/konyv/gazdasag/menedzserkonyvek/a-nemzetkozi-kapcsolatok-kezikonyve-angol-magyar-glosszarium

Képek a könyvbemutatóról:


Dedikálás a 88. Ünnepi Könyvhéten 2017. június 8-án a L’Harmattan kiadó pavilonjánál


Budapest Bajnokság Open 2017

sport, protokoll, sportprotokoll

Cégünk 2017 májusában felkérést kapott a FINA Budapest 2017 Világbajnokság tesztversenyének, a Budapest Bajnokság Open 2017 (BPO) verseny sportprotokoll feladatainak ellátására.

A 2017. június 1-4 között megrendezett BPO nemzetközi úszóversenyen összesen 40 eredményhirdetést koordináltunk Karger Kocsis László együttműködésével.

Feladatunk volt az eredményhirdetésben résztvevő segítő hölgyek koreográfiáinak kialakítása, az éremátadók és helyezettek eligazítása, a megfelelő számú érmek, párnák és csokrok előkészítése, a floor manager és műsorvezető kollégákkal összehangolt időzítés és lebonyolítás.

A versenyről bővebben: https://www.facebook.com/events/1843876312493504/

Videó az M4 Sport műsorán: http://www.mediaklikk.hu/video/uszas-budapest-open-budapest-nagydij-1-nap/#

 


Előadás a nemzetközi Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencián (IDK 2017)

Sports Diplomats: „Born and Raised” or Trained – című angol nyelvű tudományos előadás

Valljuk, hogy a diplomácia és protokoll területe érdemes a tudományos szintű kutatómunkára, ezért hosszú távú célként tűztük ki egy viszonylag szűkebb szegmens, a hazai sportdiplomácia és sportprotokoll szerepének, eszközrendszerének, valamint megvalósítóinak szakmai továbbképzési lehetőségeinek vizsgálatát nemzetközi összefüggésben a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskolájában.

Korábbi cikkekben és előadásokban több ízben hívtuk fel a figyelmet a szervezett oktatási keretek között megvalósuló, magas szintű magyar sportdiplomata-képzés jelenlegi hiányát és sürgető igényét. A folyamatban lévő kutatás által disszertációs munkában kívánjuk számszaki adatokkal bizonyítani hipotézisünket.

A téma kurrens feldolgozottsági állapotának és céljainak bemutatására angol nyelven a 2017. május 19-21. között megrendezett Interdisciplinary Doctoral Conference eseményen nyílt lehetőségünk.

Az előadás angol nyelvű absztraktja:

„What is the role of sports diplomacy? Who can serve as a career sports diplomat and what makes a successful one? What is the general practice in Hungary? Unless being a professional athlete there is only a little to be known about the system, the processes and the machinery working in the world of sports policy-making.

The Sport XXI National Sport Strategy was published in 2007 [1]. The strategy contains Hungary’s sports goals and plans for the next one and one-half decades. It is the country’s first long-term strategy aiming to make Hungary a sporting nation [2]. Ten years have passed – and yet the organised, governmentally initiated or supported, professional high-level education specifically designed for our acting or future sports diplomat does not exist.

Results: Having experienced, at certain high-level internationally recognised sports events held in Hungary between 2007 – 2013, the serious consequences rooting from the complete lack of in-depth knowledge on sports protocol and professional diplomacy among many national sports professionals, together with the need for teaching the relevant professional English language skills I have come to a conclusion and assembled a tender documentation in order to submit for accreditation the first post-gradual course focusing on sports protocol and international sports events to be held in Hungary. The national Educational Authority officially granted and accredited this course to be started in September, 2017                                                  

Consequences: To further examine the case on raising and training young sports diplomats during my doctoral programme I shall be pursuing a research among all national sports federations and first find answers on how their already serving or future sports diplomats are being chosen and trained. The main and long-term goal of my present Ph.D research is to bring the issue before the government and prove not only the need for but also the benefits of a state-supported and even decreed, international sports-diplomat course to be participated by all functioning sports professionals in order to make Hungarian sports diplomacy more successful.

References:

[1]. Sport XXI Nemzeti Sportstratégia. http://kobanyasc.hu/docs/07sportstrategia.pdf [letöltés ideje: 2017.04.05.]

[2] Elbert, G.: Sport, politika, sportpolitika In: Laczkó, T. – Rétsági, E. (eds.): A sport társadalmi aspektusai. Pécs, 2015. p. 62

[3] Hossó, N.: „Nincs sportdiplomata-képzés ma Magyarországon.” 2015. március 22. http://sportmindig.hu/nincs_sportdiplomata_kepzes_ma_magyarorszagon [letöltés ideje: 2017.04.05.]

Key words: sports diplomacy, sports diplomat, sports policy, national sports federations, national sport strategy”

Az IDK 2017 rendezvény linkje: https://www.facebook.com/IDKPECS/


Diplomatikus levelezés: felelősség és művészet
Diplomatic correspondence: content, grammar and style

szakmai továbbképzés a magyar és angol nyelvű üzleti és hivatalos levelezés témájában

2017 elején érkezett felkérés egy, a nemzetközi kapcsolatokat napi szinten operatív szinten ápoló államigazgatási háttérintézmény részéről egy 2 x 1 napos kihelyezett tréning megvalósítására. Az igények pontosítását követően a szakmai napokra 2017 tavaszán került sor, melynek keretében az első napon a magyar nyelvű diplomatikus stílusban megfogalmazott levelek formai és tartalmi követelményeiről tartottunk előadást, míg a második napon a hatékony és kellően diplomatikus angol nyelvű hivatali levelezés alapvetéseire, formuláira, valamint az EU-s szakfordításban is gyakran előforduló angol nyelvi és nyelvtani hibákra és megoldási javaslataira világítottunk rá gyakorlati példákon keresztül az elmúlt évtized tapasztalatainak felhasználása segítségével.
Nagy örömmel tölt el, hogy a szóbeli visszajelzésekből szerint a résztvevők elégedettek voltak a továbbképzés szakmai tartalmával, konkrét kérdéseikre azonnal alkalmazható válaszokat és megoldási javaslatokat kaptak, ennek köszönhetően a jövőbeni képzések kapcsán további lehetséges felkérésről biztosítottak.
Ezúton is köszönjük a lehetőséget és a megtisztelő bizalmat!

 


„First lady intézmény” – politika, protokoll, divat

Hossó Nikoletta

TV2 Tények Extra: Divatteremtő First Ladyk

Adás: 2017.január 24. 19:00

Onlinehttp://tenyek.hu/kulfold/228443_divatteremto-first-ladyk.html

Letölthető háttéranyag:First_Lady_Sz_Hosso_Nikoletta.pdf

 


A Kensington-palota protokoll-precedenst teremtő sajtóközleménye

Hossó Nikoletta

TV2 Tények Extra: Sorozatsztár Harry herceg barátnője

Adás: 2016.november 11. 19:35

Online: http://tenyek.hu/kulfold/224040_sorozatsztar-harry-herceg-baratnoje.html

Letölthető háttéranyag: Harry_herceg_protokoll_Tények_Sz.-Hossó_Nikoletta_europai_protokoll_kozpont.pdf

TV2 Tények Extra: Sorozatsztár Harry herceg barátnője

TV2 Tények Extra: Sorozatsztár Harry herceg barátnője


A Cambridge-i hercegné stílust teremt

Hossó Nikoletta

TV2 Tények Extra: A stílusikon hercegné

Adás: 2016.szeptember 30. 19:35

http://tenyek.hu/tenyek/220663_a-stilusikon-hercegne.html

Letölthető háttéranyag: Katalin_hercegné_protokoll_Tények_Hossó_Nikoletta_europai_protokoll_kozpont
A stílusikon hergegnéA stílusikon hercegné


Viselkedési szabályok György herceg életében

TV2 Tények Extra: Imádják a hisztis herceget

Adás: 2016.szeptember 27. 19:57

http://tenyek.hu/Kulfold/220352_imadjak-a-hisztis-herceget.html

A műsor háttéranyaga (Hossó Nikoletta): György_herceg_protokoll_Tények_Hossó_Nikoletta_europai_protokoll_kozpont


Viselkedéskultúra és protokoll a sport világában

Hossó Nikoletta / dr. Elbert Gábor

Sport1 TV – Mai helyzet: Hogyan kellene viselkedni a sportban?

Adás: 2014. november 28.

http://www.sport1tv.hu/Videok/2014/11/28/mai_elbert4

A Mai helyzetben dr. Elbert Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa és Hossó Nikoletta, a Viselkedéskultúra és protokoll a sportban című könyv társszerzője arról számolt be a nézőknek, hogy hiánypótló tanulmánykötet született: hogy kell(ene) viselkedni a sportban, mit takar a sportban a protokoll?

Hogyan kellene viselkedni a sportban?


Rólunk írták

„A 17. FINA Világbajnokság és a 17. FINA Masters Világbajnokság 2400 önkéntese kapott hasznos információkat április utolsó hétvégéjén.A világbajnokságot szervező Budapest2017 Nkft. több munkatársa és meghívott szakemberek tartottak előadásokat a világbajnokság leendő főszereplőinek, akik – ahogyan Mocsai Lajos fogalmazott – a sporttörténelem részeseivé válnak.
Az előadók szinte mindegyike kiemelte az önkéntesek munkájában a mosoly szerepét és fontosságát – miközben mindannyian különböző irányból avatták be a hallgatóságot a világbajnokság súlyába, jelentőségébe és összetettségébe. Hossó Nikoletta sportdiplomáciai tanácsadó megközelítését külön is kiemeljük összefoglalónkban.
A világbajnokság önkéntesei egy kiemelt diplomáciai eseményen vesznek majd részt aktívan, ez kiváltság és egyben felelősség is, ahol az elfogadás az egyik fő vezérelv. Az önkéntesek nemcsak saját szakterületüket, hanem magát Magyarországot képviselik és testesítik meg, bárhol is dolgozzanak majd. Ahogyan a szakértő fogalmazott, az igazán jó önkéntesben megvan a kellem, a jellem és a szellem
.”

Forrás: http://fina-budapest2017.com/hu/hirek/438/onkentesek-legyen-szep-es-mosolygos-a-vilagbajnoksag

17. FINA Világbajnokság - sportprotokoll17. FINA Világbajnokság - sportprotokoll


„Szabó Ágnes, tanár, Nagy Sándor József Gimnázium Budakeszi, 2016. április 19.”

„Az 2017-s tanévben a diáknapok központi témájául az „Érték” fogalmát választottuk.Természet, művészet, egészség, anyagi javak, tudás, filozófia, sokféle téma kínálkozott fel már az első gondolatra.
Az is világos volt, hogy az emberek közötti kapcsolatokat a legfőbb értékeink közé soroljuk. És rájöttünk, hogy bizony e témakörben mi, tanárok sem mozgunk otthonosan. Hiába szenvedünk nap mint nap a jó modor hiányától, vannak helyzetek, amikor elbizonytalanodunk, és nem tudjuk pontosan, mit kell tenni, hogyan kell viselkedni.

Beláttuk, ide igazi szakértő kell!
Az Önök megtalálásában a véletlen és az internet segített.

Már a küldött prezentáció is megtisztelő gondosságot és rendkívüli profizmust mutatott.

Hogy a téma nem csak hasznos, hanem lebilincselően érdekes és mulatságos, nem nagyon hittük volna…
Harminc kamasz érdeklődését majd’ két órán keresztül fenntartani nagy teljesítmény!
Ifjú kollégáim is elismerően nyilatkoztak a hallottakról-látottakról. (nagyon zárójeles megjegyzés: rájuk fért)
A tanmenet csekély óraszámban lehetőséget ad némi humánetológiai ismeretszerzésre.
Milyen furcsa, hogy több időt szánunk az ízeltlábúak testfelépítésének ismertetésére, mint az emberi kapcsolattartás szabályainak megismerésére…
Nem kéne ezen változtatni?!

Hogy egy profi protokollos pontos, azt természetesnek tekintjük.
De hogy olyankor is tud pontos lenni, amikor a fél város megbénul, nincs tömegközlekedés, az útlezárás miatt 30 kilométert kell kerülni, az több, mint pontosság.
Lehet, hogy van benne egy kis varázslat, tündérkeresztanya, csiribú-csiribá.
És lelkesedés és ügyszeretet.
Kedves Nikoletta!
Megtisztelve éreztük magunkat az Ön figyelmessége és lenyűgöző előadása miatt.
Remélem, kialakulhat intézményeink között sikeres munkakapcsolat.
Tanulóink köszönetét is tolmácsolom Önnek.
Szívélyes üdvözlettel: Szabó Ágnes”

 


„Ha akar, akkor jöjjön.”

A POLITIKA ÉS PROTOKOLL című könyv ajánlója

2016. december 24.
Dobos Marianne

Diplomáciai bravúrral kezdődött. Jól megfontolt volt a kérdés. Valószínű előzetesen őszentsége II. János Pállal is egyeztetett. De a feltevése, az a politika magas, sőt legmagasabb iskolája volt.

1988 júliusában a Grósz Károllyal folytatott tárgyalást befejezve, az ajtóból visszafordulva, mintegy mellékes, ja, még ez is eszembe jutottként, tette fel Giovanni Spadolini, az olasz felsőház elnöke: „Miért nem jöhet a pápa Magyarországra?”
Természetesen így nem adva időt a válasz megfontolására, az a rajtam már ne múljon jegyében, más nem is lehetett, mint az: „Ha akar, akkor jöjjön.” (…)

A könyv, amit most szeretnék olvasásra ajánlani a CEPOLITI kiadó gondozásában jelent meg, és megkérdőjelezhetetlen jelentőséggel bíró kiadvány:
Hossó Nikoletta: POLITIKA  ÉS PROTOKOLL. Az első magyarországi pápalátogatás kulisszatitkai

A kötet első részében az 1945–1991 közötti magyar történelem, és azon belül az egyháztörténelem eseményeit a szakirodalom alapján ismerteti a szerző.

A második rész a Külügyminisztérium archívumának eddig közzé nem tett anyagára, MTI hírarchívum dokumentumaira, és a szerző által Paskai László bíborossal, és Dr. Bratinka József külügyminisztériumi főtanácsossal, volt vatikáni nagykövettel készített interjúkra alapozottan készült.

297 lábjegyzetet tartalmaz, ami igazolja, hogy mélyreható körültekintéssel íródott.
A mű rangját emeli, és igen látványos, elegáns befejezése is egyben a 177-208 oldalak között található fotó sorozat a Köztársasági Őrezred archívumából.

Teljes cikk: http://mkdsz.hu/content/view/36418/210/

 


Pálma és protokoll

Interjú Hossó Nikolettával

(…) A Kodolányi János Főiskolán lépten-nyomon találkozom olyan tehetséges fiatalokkal, akikről biztosan tudom, hogy a diploma megszerzését követően berobbannak szakmájuk világába, s csak idő kérdése esetükben a siker. A sikeressé válásig azonban keményen tanulnak, dolgoznak valamennyien, pontosan látva a célt maguk előtt. Azt mondják, a sokoldalú nő olyan, mint a drágakő, minden oldalról más-más fényét villantja fel. Hossó Nikoletta esetében valami hasonlót tapasztaltam. A Nemzetgazdasági Minisztériumban találkoztunk, ahol először az aznapi munkájáról kérdeztem.

Teljes interjú: http://www.kodolanyi.hu/kv/cikk/palma-es-protokoll-755

 


2 in 1; két könyv egy tagtárstól

Nagy örömünkre szolgál az a tény, hogy a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete jelenleg is büszkélkedhet „szakmai tollat forgató” tagtárssal is; Hossó Nikoletta személyében.

Protokoll a diplomácia és a nemzetközi kapcsolatok hátterében” című könyve az állami, a diplomáciai, a katonai, a sport- és a vallási protokoll világába kalauzol el bennünket

A könyvben tárgyalt témák többek között:
– a külpolitika- diplomácia-protokoll kapcsolata;
– a mindenkori magyar államfővel kapcsolatos protokoll;
– a magas szintű delegációs programok szervezése;
– a pápalátogatások sajátosságai, a diplomaták tevékenysége;
– a diplomáciai és konzuli jog;
– a védett személyekkel és objektumokkal kapcsolatos biztonsági normák;
– a kiemelt nemzeti ünnepeink;
– a lobogófelvonás pontos menete;
– a zászló-etikett;
– a katonai attasék feladatai;
– a katonai tiszteletadással lebonyolított szertartások;
– az olimpiák és hazai sport világversenyek szervezése és protokollja;
– a vendéglátással kapcsolatos protokollismeretek, valamint a legjelentősebb vallások kulturális nézetei és étkezési-viselkedési előírásai.

Emellett megtalálhatóak a leggyakoribb ültetési alakzatok, a legfontosabb írásbeli kommunikációs szabályok, menü, meghívó és hivatalos levél-minták, a hazai mellett az amerikai és brit precedenslisták, magyar és angol nyelvű titulusok, megszólítások írásban és szóban, a nemzetközi szervezetekre vonatkozó protokoll, azon belül az Európai Unióban alkalmazott rangsorok, ábrákkal, képekkel illusztrálva.

A másik könyv – „Sport, Protokoll, Sportprotokoll” – kapcsán tagtársunk társszerzői minőségben a sportprotokollt, mint hivatást; valamint az Olimpiák, hazai világversenyek szervezésével járó protokolláris és rendezvényszervezési feladatokat ismerteti.

Gratulálunk a könyvekhez és kívánunk hasonló sikereket a továbbiakban is.

Forrás: http://protokollegyesulet.hu/2-1-ket-konyv-egy-tagtarstol

 


II.János Pál pápa első magyarországi látogatása

Interjút készítette dr. Vámos Lászlóné – Katalin

Hossó Nikoletta angol nyelven írt könyvet II. János Pál pápa első magyarországi látogatásáról. Ez alkalomból interjút készítettem a tehetséges, fiatal szakemberrel.

Teljes interjú: http://www.protokoll-info.hu/protokoll/ii.-janos-pal-papa-elso-magyarorszagi-latogatasa.php

 


Oktatási felkérés

A Magyar Protokollosok Országos Egyesületéhez a Magyar Államvasutak Zrt. Humánerőforrás Fejlesztés Osztályától nemzetközi vállalati protokoll témában protokoll tréning megtartására vonatkozó felkérés érkezett 2015. szeptember 29-én, amelynek kivitelezésére november hónapban került sor Hossó Nikoletta tagtársunk által.

Az egynapos workshop keretében – mintegy 8 órás időtartamban – a következő témakörök kerültek tárgyalásra:

  • Általános fogalmak: a protokoll alapjai,illetve a rendezvények csoportosítása.
  • Viselkedéstechnikai elemek
  • Program előkészítés (delegációk szintje, összetétel, időpont, költségviselés, sajtónyilvánosság, stb.)
  • Szervezés (programtervezet/forgatókönyv készítés (technikai is), feladatterv, személyi feltételek, szállás/tárgyalóterem biztosítás, gépkocsi, vendéglátás, kulturális/külön programok, aláírás, sajtónyilvánosság, költségvetés készítése, protokoll-lista, stb.)
  • Lebonyolítás (eligazítás, programellenőrzés, váratlan helyzetek kezelése, különleges kérdések (vallási), elszámolások, udvariassági zárás, stb.).
  • Gyakran előforduló hibák/problémák, azok kezelése.

Forrás: http://protokollegyesulet.hu/oktatasi-felkeres-mav-tol

 


Diplomatikus ajándék

Szíves figyelmükbe ajánljuk Hossó Nikoletta most megjelent összefoglaló protokoll szakkönyvét:

„Protokoll a diplomácia és nemzetközi kapcsolatok hátterében.

Állami, diplomáciai, katonai, sport- és vallásprotokoll kézikönyv.”

Ajánljuk mindazoknak, akik az állami vagy versenyszférában protokoll és/vagy nemzetközi kapcsolatok területen dolgoznak; hivatalos nemzetközi kapcsolatokat ápolnak.

Különösen ajánlott aktív vagy jövőbeli protokoll referensek, titkárságvezetők, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó munkatársak, rendezvényszervezők, vezetői programokat szervező titkárok és asszisztensek, továbbá diplomácia, nemzetközi menedzsment, nemzetközi tanulmányok, protokoll és rendezvényszervező hallgatók számára. A kötet felöleli mindazon tárgyi ismereteket, amelyeket ma két szemeszter alatt főiskolai – egyetemi szintű hivatali protokoll és rendezvényszervező képzésben elsajátíthatnak a hallgatók.

Forrás: http://graficline.hu/diplomatikus-ajandek/